Derékfájás és sport – 2. rész – Futás

Krónikus derékfájás, gerincsérv esetén sokak számára problémát jelenthet a megfelelő sportolási tevékenység megválasztása. Az tiszta sor, hogy gerincbántalmak esetén is javasolt a mozgás, hiszen a megfelelő gyakorlatok ízületeink és izomzatunk karban tartása révén hátfájásunkat is enyhíthetik.

Az viszont nem mindegy, hogy mit sportolunk, ugyanis bizonyos mozgásformák során fokozott terhelés jut porckorongjainkra, ez pedig nemhogy nem használ, hanem egyenesen fokozhatja panaszainkat. Az intenzív mozgásformák nem ajánlottak, hiszen gerincsérv esetén nagyon fontos, hogy a mozgás kontrollált, mérsékelt intenzitású legyen.

De mi a helyzet a futással? Egyre többen kocognak, ez az egyik legnépszerűbb mozgásforma, és sokak napi vagy heti rutinjába beépül a futás. Nekik vajon fel kell adniuk életformájukat, ha fáj a hátuk? Kocoghatnak tovább gerincsérvvel, vagy más sportolási tevékenységet kell választaniuk?

Lehet futni gerincsérv esetén?

Nos, a futás nem a legjobb mozgásforma a gerincsérvben szenvedők számára. Futás közben minden lépésnél a testsúly többszöröse nehezedik az ágyéki porckorongokra, tehát ez a sportolási tevékenység fokozottan igénybe veszi csigolyasorunkat.

Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ha gerincsérvünk van, akkor örökre le kell mondanunk kedvenc mozgásformánkról. Persze, az akut panaszok jelentkezése utáni hetekben inkább kerüljük ezt a mozgásformát és fizikoterápiát, úszást, speciális tornagyakorlatokat végezzünk. A későbbiekben azonban visszatérhetünk a futáshoz, de néhány dologra mindenképpen oda kell figyelnünk!

Először is fontos, hogy megfelelő cipőben fussunk, és mindenképpen kerüljük a kemény talajt, betont, aszfaltot! Földön fussunk, esetleg rekortánon. Fokozatosan kezdjük a mozgást, alaposan melegítsünk be előtte, és ne vigyük túlzásba! A futás végeztével pedig ne felejtsünk el lenyújtani, de mindig kímélő kompenzáló mozgást végezzünk! Az előrehajlással járó gyakorlatokat mindenképpen kerüljük, mert ezek fokozhatják a deréktáji panaszokat!

Amennyiben futás után erősödnek panaszaink, fokozódik a hátfájásunk, lábainkban gyengeséget, bizsergést érzünk, vagy egyéb panaszaink alakulnak ki, pl. széklet- vagy vizeletindítási, tartási problémák jelentkeznek, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

Ha kellő odafigyeléssel és mértékkel végezzük a futást, illetve kiegészítjük ezt a sportot megfelelő törzserősítő és csípőstabilizáló gyakorlatokkal, akkor gerincsérv esetén sem kell lemondanunk a futásról.