Hasizom erősítés gerincbarát módon

A nyár beköszöntével mindenki szeretné a legjobb formáját nyújtani, de nem kell minden áron! Egy rosszul megválasztott tornagyakorlat vagy edzésterv biztos forrása lehet a gerincsérv kialakulásának, de a már meglévőt is tovább súlyosbíthatja. Ezért mindig légy nagyon körültekintő és tájékozódj mielőtt edzeni kezdesz.

Fontos odafigyelni arra, hogy a divatosnak kikiáltott és népszerű edzések nem biztos, hogy gerinckímélőek is. Némi utánajárással megtalálhatod a számodra és a gerinced számára legmegfelelőbb edzéstípust és azt az edzőt is, aki megfelelő képzettséggel rendelkezik ahhoz, hogy csak biztonságosan végezhető, kíméletes gyakorlatokat mutat neked.

Mi a probléma az egyik legnépszerűbb hasizomgyakorlattal, a felüléssel?

A felüléseknél a leggyakoribb hiba a túl mélyről, esetenként szinte lógó helyzetből indított gyakorlat, ami hatalmas terhelést jelent a gerinc számára. Ennél egy kicsit kevésbé káros a „klasszikus” testnevelésórán is tanított mozdulat, amikor fekvő helyzetből, tarkóra tett kézzel teljes felülést végzünk. Ilyenkor azonban tovább fokozódik a csigolyák elülső oldali összenyomódása és tovább súlyosbodik a sérves állapot. Tehát lehet, hogy ettől szép, lapos hasad lesz, de az biztos, hogy a sérv nőni, a fájdalom pedig erősödni fog.

Sokan úgy vélekednek, hogy ha „helyesen” hajtják végre a gyakorlatot, akkor az nem okozhat problémát. Ez sajnos nem igaz, maximum nem jár annyira súlyos következményekkel.

De akkor mégis hogyan edzhetjük a hasunkat úgy, hogy közben a gerincünket is megkíméljük?

Próbáld ki a hasprést! Itt csak a lapocka alsó csücskéig emelkedj el a földtől. Gyakorlás közben a lábaidat összezárva emeld a levegőbe, hajlítsd be és tartsd meg úgy, hogy a combod merőleges, az alsó lábszárad párhuzamos legyen a talajjal. Ezzel a remek gyakorlattal az oldalsó hasizmaidat is erősítheted, ha az alappozíció felvétele után a jobb könyöködet a bal térdedhez, a balt a jobbhoz húzod a hasprés elvégzése közben. Arra mind a két gyakorlatnál fokozottan ügyelj, hogy a derekad egész idő alatt szorosan simuljon a földhöz!

Az imént felsorolt két gyakorlattal bárki belevághat a hasizom erősítésbe, aki óvni szeretné a gerincét vagy minimális gerincbántalmakkal küzd, de szeretné egy kicsit formába hozni magát. Azonban akinek súlyosabb porckorongsérve van, az a gyakorlás megkezdése előtt mindenképpen konzultáljon szakemberrel, készséggel állunk rendelkezésre!