Izmok és szalagok, porckorongsérv

Izmok és szalagok

Amikor a gerincünket mozgatjuk, fontos szerepet kapnak a hasi és a háti izmaink. A mindenkori stabilitást az ellentétes irányban dolgozó izmok örökös egyensúlyhelyzetet kereső mozgásai biztosítják.

A csípőízület és a vállízület a hátizmok segítségével mozog. Minden izmunk, kötegekbe rendeződött rostok tömegéből épül fel. A törzsünk elfordításakor a has és a hátizmaink együttes munkája figyelhető meg.

A porckorongsérv és kialakulása

Az összes porckorongsérv mintegy 90%-a az alsó deréktáji szakaszon alakul ki. Ennek az ágyéki szakasz instabilitása, túlterheltsége az oka. A testsúly jelentős része az ágyéki csigolyákon nyugszik. A civilizáció ragadványaként sok természetellenes testtartást kényszerítünk a testünkre.

A porckorongok anyagcseréje a húszas éveink közepétől elégtelenné válik. Ekkor fejeződnek be véglegesen a növekedési folyamatok. A fejlődési szakaszban a porckorongokat vérerek hálózzák be.

A porckorongsérv műtét

A műtét során az idegek átmeneti vagy végleges károsodást is szenvedhetnek. Az ideggyök a beavatkozás közvetlen közelében, illetve annak útjában áll, ezért, könnyen megsérülhet. Ez mindig a kérdéses idegnek alárendelt területet – területeket érinti és a tünetek is itt jelentkeznek. A durazsák (az ideg külső borítása „szigetelése”) sérülése azonnal ellátható varratok, vagy ragasztás alkalmazásával.