Egyszerű tippek, hogy megóvd a gyermekedet a gerincbántalmaktól

Manapság a mozgásszegény életmód miatt, sajnos már óvodás korban is egyre több gyermeknél figyelhető meg tartáshiba, ami később az iskolai egész napos ülésnek köszönhetően egyre csak súlyosbodik. Persze a tartáshiba még nem betegség, de ha nem figyelünk oda rá, annak később súlyos következményei lehetnek. Sok esetben porckopást okozhat, ami pedig könnyen elkerülhető lenne, ha megszívlelnénk néhány apróságot.

De pontosan hogyan óvhatom meg gyermekemet a gerincproblémáktól?

A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy gyermeküket megóvják a kellemetlen gerincbántalmaktól. Érdemes már az ovis csemetéknél odafigyelni arra, hogy a csöppségek minden nap eleget mozogjanak. Az ovisoknál ez még általában könnyen megoldható, hiszen udvari játékra és szaladgálásra is van bőven idő, és ilyenkor általában még a gyerekek is szívesen mozognak.

A kritikus időszak az iskolába kerüléskor kezdődik, amikor naponta akár 6-8 órát, vagy még ennél is többet, az iskolapadban kénytelenek ülni a gyerkőcök. Ilyenkor fokozódik a szülői szerepvállalás. Buzdítsuk a mindennapi testnevelés órán való aktív részvételre a gyermeket. Emellett fontos, hogy az otthoni íróasztalt és széket a gyermekünk testméreteihez válasszuk ki, így biztosan minden a helyére kerül. A tökéletes méretű bútor kiválasztása mellett, még egy ékpárnával is segítheted gyermeked helyes testtartását. Ez a párna elősegíti, hogy a gerinc, hosszabb ülés esetén is a megfelelő pozícióban maradjon. Elkerülve ezzel a csigolyák elülső részének összenyomódását és a porckorongok lágy szövetének kidomborulását, mely maga a sérv.

Válassz keményebb matracot a gyermekednek. Igaz hogy eleinte valószínűleg a csemetéd nem lesz túlzottan oda a puha fekhely után a merevebb, keményebb matracért, de pár nap alatt biztosan hozzászokik és később hálás lesz érte.

A praktikus és az egészség megőrzését segítő bútorok beszerzése és a rendszeres hétköznapi testmozgás elvégzése mellett, a hétvégi kikapcsolódással is tehetsz azért, hogy gyermekeid gerincét megóvd. Érdemes kirándulást, biciklitúrát vagy a nagy melegben például strandolást szervezni. Ezek a programok tökéletes kikapcsolódást garantálnak az egész család számára, és biztosítják minden családtagnak a megfelelő mennyiségű mozgást, ami jótékonyan hat, nem csak a gyerekek, de a szülők gerincére is!