Tippek, hogyan alakíts ki gerincbarát életteret

Időnket két nagy részre oszthatjuk fel. A pihenés és a munka váltakozásából épül fel életünk, ezért fontos, hogy ezeknek megfelelően alakítsuk ki az életterünket is, és mindkét területen figyeljünk oda gerincünk védelmére. A következőkben összegyűjtöttünk Nektek néhány hasznos tippet, amelyek betartásával sokat tehettek gerincetek védelméért.

Hogyan alakítsam ki a napi rutinomat úgy, hogy megóvjam a gerincem?

Az ülőmunka közbeni gerincvédelemről, már egy korábbi bejegyzésben írtunk, melyet ITT olvashattok.

Ezért most azokkal foglalkozunk egy kicsit tüzetesebben, akik állómunkát végeznek. Náluk az egyik legfontosabb dolog a kényelmes, minőségi cipő megválasztása. Igen, ki kell emelni, hogy ha állómunkát végez az ember, akkor mindenképpen megbízható minőségű lábbelit válasszon. Emellett fontos, hogy a cipő talpa megfelelő tartással rendelkezzen, és ne nyomódjon össze attól, ha egész nap ránehezedünk.

Ha már megtaláltuk a tökéletes és minden szempontból ideális lábbelit, akkor érdemes a deréktáji gerinc megóvására fordítani a figyelmet. Munka közben váltogatva helyezd a súlyod egyik lábról a másikra, ellazítva ezzel a gerinc derék körüli szakaszát.

A munkaállomásodat, lehetőség szerint úgy alakítsd ki, hogy ha például monitort vagy pénztárgépet kezelsz, az megfelelő magasságban legyen. Ez álló testhelyzet esetén azt jelenti, hogy a fejedet ne kelljen folyamatosan leszegve tartanod, hanem az arcod magasságában helyezkedjen el a kijelző. Ezzel a megoldással tehermentesítheted a nyaki csigolyáidat.

Mindezek mellett pedig, függetlenül attól, hogy álló vagy ülő munkát végzel fontos, hogy hagyj időt magadnak legalább kétóránként, de ha teheted óránként egy rövid sétára. Ilyenkor lélegezz mélyeket és nyújtózkodj meg, mozgasd át minden porcikádat!

A pihenés alatt is mindig figyelj oda az egészséged védelmére!

A kikapcsolódásra szánt programokat, sportokat is úgy válogasd össze, hogy azok ne jelentsenek nagy megterhelést a gerincednek. Ha televíziót nézel, számítógépezel vagy olvasol, akkor figyelj oda, hogy a monitor és a tévéképernyő az alkatodnak megfelelő távolságban és magasságban helyezkedjen el, valamint a könyvet, újságot is emeld fel az arcodhoz és ne az öledbe ejtve lapozgasd, mert fél óra után igencsak kínzó fájdalmat tapasztalhatsz a nyaki tájékon.

A másik és talán a legfontosabb, amit tehetsz a gerinckímélő pihenésért, az egy gerincbarát fekhely kialakítása. A minőségi matrac ugyan nem olcsó mulatság, de tekints rá hosszú távú befektetésként, hiszen többek között ezzel is tehetsz azért, hogy elkerüljenek az időskori gerincbántalmak. A megfelelő alátámasztást adó matrac kiválasztása mellett, a párnákkal és a helyes alvópóz megtalálásával is sokat tehetsz azért, hogy a gerinced sokáig egészséges maradjon.

Ha a korábban felsorolt tanácsok mellett is panaszaid, fájdalmaid vannak, keress minket bizalommal!