Így védekezz az ülőmunka gerincromboló hatásai ellen!

Az irodában folyamatosan a számítógép előtt ülsz? Csak nagyon ritkán kelsz fel és akkor is csak kiszaladsz egy csésze kávéért és már újra az asztalodnál vagy? Ahogy fáradsz, egyre jobban előregörnyedsz, hogy jobban lásd a laptopodat?

Sajnos akármennyire igyekszik az ember, előbb-utóbb észrevétlenül összegörnyedünk huzamosabb ideig végzett ülőmunka közben. Ha hónapokig, évekig dolgozol ilyen pozícióban, a gerinced teljesen eldeformálódhat, sérülhetnek a porckorongjaid és nem kizárt, hogy kellemetlen derék és hátfájdalommal is meg kell küzdened.

Mit tehetek azért, hogy elkerüljem az irodai munka okozta gerincproblémákat?

Néhány apró változtatással is rengeteget tehetsz gerinced megóvásáért. Igyekezz úgy kialakítani vagy átalakítani a munkaállomásodat, hogy ne kelljen túl mélyre hajolnod és a nyakadat se erőltesd túl ahhoz, hogy megfelelően lásd a monitort. Ehhez szükséges, hogy az asztalod megfelelő magasságú legyen. Ne dolgozz úgy, hogy a laptopod az öledben van! Az optimális pozíció az, ha az alkarod felfekszik az asztalra és a hátad belesimul a székbe munka közben.

A szék megválasztása is kulcsfontosságú. Ha már mindenképpen ülni kell, azt tegyük lehetőség szerint gerinckímélő módon. Irodai székek közül többfélét is gyártanak kényelmes, gerincbarát kialakítással, melyre szépen fel tud simulni a hát. Azonban szék helyett érdemesebb egy gimnasztikalabdát beszerezni, mely azonnal jelez, ha helytelenül tartod magad, ugyanis igazán kényelmesen és stabilan csak akkor tudsz rajta helyet foglalni, ha kihúzod magad.

Mozgasd át a tested naponta többször!

A jól berendezett munkaállomás nem elég, ha ugyanabban a pozícióban ülsz egész nap. Kezd a nyújtózkodással! Biztosan senkit nem zavarsz az irodában azzal, ha naponta kétszer-háromszor nyújtózol egyet. Ezután jöhet a nyak pihentetése. Húzd ki magad, lazítsd el a vállaidat, tedd a kezedet a fejedre és finoman feszítsd oldalra. Tartsd meg a pozíciót néhány mély lélegzetvételig, majd ismételd meg a másik oldalra is.

Ezután végezz óvatos gerinccsavarásokat!

Ezt a gyakorlatot székben ülve is tökéletesen el lehet végezni. Illeszd össze a két tenyeredet magad előtt, térdek összezárva, talpak a talajon egymás mellett. Vegyél egy mély lélegzetet és fordulj ki az egyik oldalra úgy, hogy az ellentétes oldali felkaroddal támaszkodsz meg a combodon. Maradj így néhány másodpercig, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra is.

Ha még ennyi időd sincs munka közben, akkor érdemes gyakran testhelyzetet váltani és ügyelj arra, hogy mindig kihúzd magad és, ha teheted, ne telefonon intézz mindent. Így van ürügy arra, hogy napközben sétál egy kicsit, még akkor is, ha csak a szomszéd irodáig. Természetesen a korábban felsorolt gyakorlatok önmagukban nem elegendőek a test és a gerinc megóvására, de sok panasztól megkímélheted magad, ha megpróbálsz odafigyelni rájuk.