Mezítlábas őszi túra a gerinc egészségéért

Azt már mindannyian tudjuk, hogy gerincünk megóvásáért minden nap tenni kell. Az egészséges gerinc egyik alapja a rendszeresen végzett testmozgás, mellyel a gerinc környéki és a derék izmait átmozgatjuk, karbantartjuk, megerősítjük. Arról is írtunk már egy korábbi blogbejegyzésben, hogy olykor érdemes kibújni a lábbelinkből és ugyanitt az egyenetlen talajon való járás előnyeire is felhívtuk a figyelmet.

De azt tudtad, hogy Magyarországon több olyan hely is van, ahol különösen ajánlott mezítláb lenni?

Az országban ma már számos helyen kipróbálhatod a különleges mezítlábas parkokat, ahol erre a célra alakítottak ki, különböző felületekkel (például: fakéreggel, kaviccsal, kukoricacsutkával) borított ösvényeket. Az izgalmas túraútvonalak általában nem túl hosszúak, így kiváló program lehet kisgyerekes családoknak is, de nagyszülőknek is remek választás, ha valami újdonsággal akarnak kedveskedni az unokájuknak és nem mellesleg a gerincük egészségéének megőrzéséért is szeretnének tenni.

A speciális utakon, szakaszonként váltják egymást a különböző terméssel és kővel telehintett részek. A kellemes talpmasszázs felpezsdíti a vérkeringést, aminek köszönhetően a túra végére fittebnek és energikusabbnak is érzed majd magad. Emellett az egyenetlen talaj alaposan átmozgatja testünk minden egyes izmát anélkül, hogy különösebben megterhelné az ízületeinket. Tökéletes megoldás az egésznapos ülés miatt beállt izmainkat kimozgatására, valamint a fájó derékra, hátra és nyakra is jótékony hatással van.

Az egyik legnépszerűbb park a Budapesttől nagyjából 45 kilométerre található tabajdi mezítlábas park, ahol 21 járófelület bebarangolásával pezsdítheted fel a tested. A 800 méter hosszú sétány, különböző szakaszinak határán kis információs táblákon olvashatunk néhány sort a következőt borító termésről, kő fajtáról. Itt a legbátrabbak az érdes bazalt köveken tehetik próbára magukat, és még a hűs patakmederbe is belegázolhatnak. A túrát kényelmes tempóban nagyjából 30 perc alatt végig lehet járni, így az útnak kisgyermekekkel is érdemes nekivágni.

A mezítlábas élmény tökéletes kikapcsolódás a langyos, őszi hétvégékre. Az árnyas fákkal övezett ösvényen haladva páratlan szépségű tájban gyönyörködhetünk, miközben észrevétlenül karbantartjuk és megóvjuk gerincünk egészségét.