Gerinckímélő sportok vakációra

A szabadság alatt gyakran olyanok is belekóstolnak különböző sportágakba, akik egyébként soha nem edzenek. Nekik sokkal körültekintőbben kell felkészülniük, hogy biztosan elkerüljék a sérüléseket. Hidd el, nem túl kifizetődő csak úgy fejest ugrani egy számodra ismeretlen edzésformába, ezért mindenképpen tájékozódj egy picit, mielőtt beleveted magad, és ami a legfontosabb, mindig melegíts be alaposan és a nyújtásról se feledkezz meg!

Milyen sportok közül válogassak?

Korábbi blogbejegyzéseinkben már többféle sportágról írtunk melyekkel karbantarthatod a tested akkor is, ha porckorongsérved van. Most összegyűjtöttünk néhány olyan sportágat, mellyel bátran próbálkozhatsz akkor is, ha csak a nyaralás alatt szeretnéd átmozgatni a tested.

Kezdetnek, mint már említettük melegíts be! Mozgasd át alaposan az összes ízületedet, így minden porcikádat felkészítheted a terhelésre.

Ha szeretnéd a vakáció alatt egy kicsit fejleszteni a hátizmaidat, akkor irány a medence! Az úszással tehermentesíted az ízületeidet és ezzel párhuzamosan erősíted a gerinc körüli tartóizmokat. A hátúszás kifejezetten jótékony hatású lehet, hiszen ilyenkor a nyak és a gerinc is teljesen ellazulhat, pihentetve ezzel a csigolyákat. Azonban a kitartott fejjel végzett mellúszást érdemes elkerülni, mert ez a pozíció nagyon megterheli a nyaki területet.

Hasznos és kifejezetten kímélő hatású a kerékpározás és a lovaglás. A biciklizést érdemes rövidebb távval kezdeni és ügyelj arra, hogy az ülés és a kormány jó magasságban és szögben álljon, valamint figyelj oda a helyes testtartásra is. A kerékpározás jó választás akkor is, ha külföldön indulsz városnéző túrára, hiszen már szinte mindenhol bérelhetsz biciklit. A lovaglásnál is nagyon fontos a helyes testtartás elsajátítása, ezért mindenképpen oktató jelenlétében próbáld ki először.

Abban az esetben, ha csak egy rövid kikapcsolódásra vágysz, és kipróbálnád a teniszt, a focit vagy a fallabdát, kérd egy rutinosabb sportoló vagy edző tanácsát. A legtöbb labdajáték sok hirtelen mozdulattal jár, ami nagy terhelést jelent a testnek, különösen azok számára, akik nem sportolnak rendszeresen. Érdemes először elsajátítani a helyes technikát és csak utána belevágni.

Ugyan kifejezetten nem sport, de egy-egy nyaralás alatt észrevétlenül gyalogolunk le kilométereket, ami nagyon jótékony hatással lehet a hátunk egészségére. Különösen akkor, ha egyenetlen talajon túrázunk az erdőben vagy éppen valamelyik hangulatos tengerparti település óvárosát fedezzük fel. Még jobb, ha bírja a lábad és jól esik egy kis mezítlábas séta is csodákra lehet képes!

Lezárásként mindig nyújts! Bármelyik sportba is kóstolsz bele a vakáció alatt, az izmaidnak szükségük van arra, hogy az edzés után el tudjanak lazulni. Ezért akármennyire fáradtnak érzed magad, mindenképpen fordíts legalább negyed órát az edzést lezáró nyújtásra is!