Milyen sporttevékenységet válasszunk gerincsérv esetén? – 1. rész – Úszás

Gerincsérv, becsípődés, krónikus derékfájdalom esetén az ember sokszor nem szívesen veszi rá magát a fizikai aktivitásra. Viszont a mozgásszegény életmód igen rossz hatással van gerincoszlopunkra és az azt támogató hátizmokra, így ha elhagyjuk magunkat, a tünetek igazából csak fokozódni fognak, magától nem oldódik meg a probléma.

A gyógytorna és pl. a Denevérpad segítségével végzett kezelések mellett a megfelelő mozgásformákkal szintén hozzájárulhatunk csigolyasorunk egészségének megőrzéséhez. De mindez nemcsak a megelőzés szempontjából fontos, hanem már a kialakult problémákon is segíthet, ugyanis ha gondosan választjuk meg a sporttevékenységet, akkor nemcsak elkerülhetjük a tünetek rosszabbodását, de akár enyhülést is előidézhetünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy gerincbántalmak esetén mindenképpen alacsony intenzitású, visszafogott mozgást végezzünk, sose erőltessük meg magunkat! Érdemes a gyógytornásszal, szakorvossal is konzultálni az ideális sportolási tevékenység kiválasztása érdekében.

Az úszás megfelelő sportolási tevékenység gerincsérv esetén?

Az úszás a legkézenfekvőbb mozgásforma szinte minden gerincproblémában szenvedő beteg számára. Az orvosok is rendre ezt a sportot javasolják a gerincbetegségekben szenvedő páciensek számára. Heti egy-két alkalom a vízben ideális fizikai tevékenység – nemcsak gerincsérv esetén, igazából szinte mindenkinek jót tesz.

Persze, súlyosabb derék- és nyakfájás esetén azért ne ugorjunk bele a medencébe, mert a különböző úszásnemek során kapott terhelés fokozhatja a fájdalmakat. Viszont a komolyabb, akut panaszok enyhülése után már húzhatjuk is fel az úszósapkát, és ha nem nagyon kellemetlen, akkor óvatosan elkezdhetünk tempózni.

Furán hangzik, de azért nem árt leszögezni: tanuljunk meg rendesen úszni! Gerincpanaszok esetén fontos, hogy az egyes úszásnemeket szabályosan végezzük. Mellúszás során például a fejet a víz alatt kell tartani, és csak levegővételkor szabad feljönni a felszínre, és ez igaz a gyorsúszásra is. (Úszószemüveg, esetleg orrcsipesz használata megfontolandó.) Ha a fejünket folyamatosan kinyújtjuk a vízből, azzal a nyaki panaszaink fokozódhatnak. Egyébként a hátúszás a legkellemesebb stílus a gerinc számára, de sok beteg panaszaiban a többi úszásnem is enyhülést hozhat.

Ahogyan már korábban is említettük, nagyon fontos, hogy az úszás alacsony intenzitású legyen, és ne vigyük túlzásba! Ha nagyon meghajtjuk magunkat, azzal nemhogy enyhülést nem érünk el, panaszaink egyenesen fokozódhatnak.

A következő részben folytatjuk a derékfájdalmak esetén ajánlott mozgásformák bemutatását.