Milyen sporttevékenységet válasszunk gerincsérv esetén? – 2. rész – Séta

Az előző részben már kitértünk arra, hogy hát-, derék-, illetve nyakfájás esetén, bár az ember nem szívesen mozog, mégis fontos, hogy karban tartsa hátizmait és gerincét a megfelelő sportolási tevékenység segítségével. Az úszás ideális sport gerincsérvben szenvedők számára, de léteznek más mozgásformák is, amelyek enyhíthetik a deréktáji panaszokat.

Minden esetben, ha derék-, hát- vagy nyakfájásra panaszkodunk, fontos, hogy visszafogott, kontrollált sportolási tevékenységet végezzünk. Semmi esetben se erőltessük meg magunkat, ne terheljük túl hátizmainkat és csigolyasorunkat. Nyugodt, könnyed mozgásra van ilyenkor szükség, nem a pulzusszámunk megemelése és magas tartományban tartása a cél ilyenkor.

A séta megfelelő mozgásforma gerincsérv esetén?

A séta az úszáshoz hasonlóan tökéletes mozgásforma gerincsérvben szenvedő betegek számára. Gyalogolni valójában eleve sokkal egészségesebb, mint huzamosabb ideig ülni, vagy egy helyben állni. A csigolyasorunkra jutó terhelés ugyanis ilyenkor jóval kisebb. A könnyed gyaloglás az emberi test számára ideális állapot.

A séta a lehető legegyszerűbb mozgásforma, ehhez tényleg nem kell semmi, így nincs kifogás: húzzunk fel egy kényelmes cipőt, és induljunk útnak! Arról nem is beszélve, hogy a lassú és közepes tempójú séta kifejezetten jót tesz a fájós deréknak.

Bátran vágjunk tehát neki közepes, vagy akár hosszabb túráknak is! Persze, nem teljesítménytúráról, illetve erőltetett menetről van szó, hanem könnyed gyaloglásról. Bár a kutatások szerint a gyors tempójú séta sem feltétlenül vezet a tünetek rosszabbodásához, gerincsérv esetén azért nem árt, ha a nehezebb, komolyabb szintkülönbséggel súlyosbított túraútvonalakat mellőzzük.

Gerincsérv esetén nyugodtan kipróbálhatjuk a „túrabotos” nordic walkingot is, ez a típusú gyaloglás is jót tesz. Egyébként a legjobb választás az aerobic séta – kortól, fizikai állapottól függően – heti néhány alkalommal, illetve a futópados, kényelmes, majd gyorsított tempójú gyaloglás.

A tudományos magyarázat a séta hasznosságára az, hogy a porckorongokra ilyenkor alacsonyabb nyomás nehezül, a mozgás nyugodt, ismétlődő természete pedig kedvezően hat a porckorongok és a csontok anyagcseréjére, így általánosságban véve is segít karban tartani szervezetünket.