3 gyakorlat, amit mindenképp mellőzzünk gerincsérv esetén!

Ha az embernek gerincsérve van, fokozottan oda kell figyelnie arra, hogy milyen fizikai gyakorlatokat végez. A sportolási tevékenységgel természetesen nem kell felhagyni azért, mert gerincsérvünk van, sőt kifejezetten hasznos, ha a helyes gyakorlatokat végezzük. Hátizmaink erősítése, ízületeink rendszeres átmozgatása a megfelelő technikákkal nemcsak jelentősen enyhítheti a hát– és derékfájást, de le is lassíthatja, vagy akár meg is állíthatja a kialakulóban lévő kóros elváltozásokat.

Ha azonban nem dolgozunk kellő körültekintéssel, csak úgy találomra válogatunk az egyszerűbb vagy ismertebb edzésmódszerek között, könnyen belefuthatunk olyan gyakorlatokba, amelyekkel nemhogy nem használunk, hanem egyenesen ártunk sérült gerincünknek. Ezúttal nézzünk meg pár súlyzógyakorlatot, amelyeket mindenképpen kerülnünk kell gerincsérv esetén!

Mely súlyzógyakorlatokat kell kerülnünk gerincsérv esetén?

Tévhit, hogy a súlyzózást, az erősítést teljesen el kell felejtenünk, ha hát- és derékfájásra panaszkodunk. A helyes gyakorlatok, amelyek csigolyasorunkat kímélve erősítik hátizmainkat, feltétlenül hasznosak, az alábbiakat viszont mindenképpen mellőzzük, ha gerincsérvre panaszkodunk!

Itt van mindjárt a törzshajlítás oldalra kézi súlyzóval. Ez a gyakorlat indokolatlanul népszerű, hiszen nemcsak szinte természetellenes pozícióba kényszerítjük vele a gerincünket, de a súlyzóknak köszönhetően még extra terhelést is teszünk csigolyasorunkra. Ennél a feladatnál különösen nagy nyomás nehezedik porckorongjainkra, amire pont nincsen szükségünk, ha gerincsérvre panaszkodunk. Ezt a gyakorlatot lehetőleg felejtsük el örökre! Helyette próbálkozhatunk az oldalsó törzsizmok statikus terhelésével, ami teljesen biztonságos a gerincünkre nézve.

Az ún. „jó reggelt” technika talán még rosszabb. Ennél a gyakorlatnál a kézi súlyzókat a vállunkhoz emeljük, majd csípőből derékszögben előredöntjük törzsünket. Az ágyéki gerincszakasz elképesztő terhelést kap a mozdulat során, a gyakorlat önmagában is könnyen okozhat gerincsérvet. Ebből következik, hogy meglévő gerincsérv esetén egyenesen tilos végrehajtani, de igazából az lenne a jó, ha senki nem próbálkozna vele. Számos biztonságos alternatíva létezik a hátizom erősítésére, például a hason fekvésből történő törzsemelés.

A fej felett, kézi súlyzóval történő tricepsz nyújtás már nem ilyen drasztikus gyakorlat, de amennyiben gerincsérvünk van, szintén nem ajánlott. Homorítás közben ugyanis nagyon komoly terhelés éri az ágyéki gerincszakaszt, ez pedig kerülendő hát- és derékfájás esetén. A fekvőtámasz karhajlítással vagy a kötélen történő tricepsz nyújtás kiváló megoldás helyette, ezek ugyanis kímélik az ágyéki gerincszakaszt.

Sajnos rengeteg más, széles körben elterjedt gyakorlat is van, amelyek kifejezetten károsak gerincünkre vagy ízületeinkre – most kifejezetten a kézi súlyzóval végezhető technikákra koncentráltunk. Minden esetben, amikor gyakorlatot tanulunk, feltétlenül nézzünk utána alaposan, de az a legjobb megoldás, ha szakember véleményét kérjük ki az edzésmódszer hasznosságáról, illetve az esetleges kockázatokról – különösen, ha gerincsérv okozta panaszok nehezíti mindennapjainkat.