Mozgásszervi panaszok és táplálkozás

A mozgásszervi megbetegedések mögött az egyik fő szereplő az egészségtelen életmód, életmódunk kulcsfontosságú alkotóeleme pedig a táplálkozás. A helytelen táplálkozás számos egészségügyi probléma fő előidézője lehet, és ezek között bizony ott szerepelnek a mozgásszervi panaszok, ízületi bántalmak, a hát- és derékfájás.

A túlsúly a leginkább kézzelfogható probléma, de a táplálkozás szerepe rendkívül összetett szervezetünk karban tartásában, tehát nemcsak súlyunkra kell odafigyelnünk. Az alultápláltság, a tápanyagok nem megfelelő bevitele legalább ennyire káros, tehát minden esetben a helyes egyensúly kialakítására kell törekednünk.

A megfelelő testsúly fenntartása érdekében ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő legyen az energia bevitelünk. Manapság rengeteg csökkentett energiatartalmú élelmiszert lehet kapni, ami nem is csoda, hiszen ha nem figyelünk arra mit eszünk, az olajban sült, nehéz ételekkel nagyon gyorsan túllépjük a szükséges mennyiséget. Így nemcsak emésztőrendszerünket terheljük meg, de a kilók is pillanatok alatt felszaladnak ránk.

Amellett, hogy ne vigyük túlzásba az energia bevitelt, a táplálék összetételére is oda kell figyelnünk. Napjainkban folyamatosan jelennek meg az új módszerek és csodadiéták, általános megoldás viszont nem igazán létezik, szinte mindenkinek más működik.

Hogyan étkezzünk, hogy elkerüljük a mozgásszervi panaszokat okozó túlsúlyt?

Az viszont egységes minden felfogás szerint, hogy az egészséges életmód, a sok mozgás és a változatos étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy jó formában tudjuk tartani magunkat. Étkezzünk naponta ötször, ne hagyjuk ki a reggelit, így a nap folyamán később sem fogjunk magunkat gyengének érezni, nem jön ránk a mohó falhatnék! Igyunk legalább két liter folyadékot, ami leginkább tiszta víz legyen!

Szervezetünk fő üzemanyaga a szénhidrát, ennek megfelelően a bevitt táplálék felét szénhidrátokból érdemes fedeznünk. Ezek közül is részesítsük előnyben a lassan felszívódó ételeket, mint a zöldségek, hüvelyesek teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, amelyek hosszabban eltelítenek, mint a gyorsan felszívódó cukrokat tartalmazóak.

Táplálékunk másik felét érdemes részben zsírokból (30%), részben pedig fehérjéből (20%) összeállítanunk. A zsírféléknél koncentráljunk a telítetlen zsírsavakra, amelyek például halakban, olívában vagy olajos magvakban találhatóak. Fehérjéknél érdemes növényi és állati eredetűeket fogyasztani fele-fele arányban.

Amennyiben odafigyelünk étkezésünkre, nemcsak a kilók kezdenek el szépen lassan lemenni rólunk, de a közérzetünk is nagyon gyorsan javulni fog, ami rögtön igazolja is számunkra, hogy jó úton járunk.