Így táplálkozz, hogy megőrizd csontjaid egészségét a borongós napokon is!

Az ősz beálltával egyre csökken az az idő, amikor élvezhetjük a napsütést, ezzel pedig egy értékes vitaminforrást veszít a szervezetünk. A nyári időszakban még este, munka után is volt lehetőség napfürdőzni, azonban ősszel már időnk és alkalmunk sem adódik erre olyan gyakran. Sokan csak hétvégén jutnak ki a szabadba és sajnos olyankor is egyre gyakoribb a borongós, felhős idő.

Testünk vitaminkészletét is nagyban érinti az évszakváltás. A kevesebb napfény hatására szervezetünk D-vitamin tartaléka megcsappan, ami többek között gyengíti az immunrendszerünket és a kalcium is nehezebben épül be a csontjainkba.

Hogyan vihetek be a hűvösebb napokon is elegendő mennyiségű D-vitamint?

Egy körültekintően összeállított étrenddel könnyedén elejét veheted a D-vitamin hiányos állapotnak. Reggelire fogyassz például tojást vagy, ha nincs időd főzőcskézni, akkor egy adag gabonapehely, egy pohár joghurttal is tökéletes választás lehet. Bár sokan nem tudják a joghurt amellett, hogy magas a kalcium tartalma, kiváló D-vitaminforrás is egyben.

Könnyed tízórainak vagy uzsonnának választhatsz néhány szem fügét, mellyel sok értékes anyag bevitele mellett, a szervezeted megfelelő kalciumpótlásáról is gondoskodhatsz.

Ebédre és vacsorára egy fenséges halas, májas vagy gombás fogást érdemes választani. Az olajos halak, úgymint a lazac, a hering és a tonhal szintén remek alternatívát kínálnak a D-vitamin pótlására. Ugyanígy a máj és a gomba is hasonló jó tulajdonságokkal büszkélkedhet. Köretnek például kiváló lehet egy adag vajon párolt spenót, ami az egyik legjobb kalciumforrás. Így ezzel a kombinációval két legyet üthetsz egy csapásra.

A finom falatok mellett azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bár ilyenkor már nem annyira intenzív a hatása, de nagyon fontos a napfényen, a szabad levegőn töltött idő. Az őszi napfürdőzés tökéletes kikapcsolódás és segít feltöltekezni a szervezetnek. Nem csak a D-vitamin táradat töltheted fel így, hanem a lelkednek és a szellemednek is jót fog tenni. Egy dologra azonban mindenképpen ügyelj, a hűvösebb időben mindig csavarj egy takarót a derekad köré, ha napfürdőzni támad kedved. Ezzel elkerülheted a hideg okozta kellemetlen derékfájdalmat.