Derékfájás és sport – 1. rész – Kerékpározás

Az előző bejegyzésekben említettük, miért fontos a sportolás, az aktív életmód akkor is, ha gerincsérvben, hát- és/vagy derékbántalmakban szenvedünk. A mozgás által felfrissülnek ízületeink, a gerincoszlopot támogató izmok erősödnek, így nemcsak a tünetek súlyosbodását mérsékelhetjük, de javulást is elérhetünk, ha megfelelő sportolási tevékenységet választunk, és mértékkel végezzük azt.

Az úszás és a séta a mozgás két olyan formája, amelyek jótékony hatása könnyen belátható, amennyiben fáj a hátunk vagy a derekunk. Ezúttal szintén egy tehermentesített mozgásformát veszünk sorra, amivel azonban már csínján kell bánnunk gerincsérv esetén. Ha kímélő sportokon gondolkodunk, nem is valószínű, hogy eszünkbe jut a kerékpározás, hiszen bár bizonyos szemszögből valóban tehermentesített mozgásnak tekinthető, nagyon komoly terhelésnek teheti ki csigolyasorunkat, ha nem figyelünk oda.

A kontrollált módon, megfelelően beállított biciklivel végzett mozgás viszont nem számít veszélyesnek, úgyhogy erre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha kedvünk támad tekerni egy kicsit, vagy a jó időben kerékpárral szeretnénk munkába menni. Nézzük, mire ügyeljünk, mielőtt felpattannánk a kerékpárra!

A kerékpározás kockázatos sport gerincsérv esetén?

Valószínűleg sokaknak a Tour de France egy hegyi szakasza ugrik be a kerékpározásról, egy a nyeregben előre dőlő, teljes erőből tekerő sárga trikós versenyzővel. Remek kép, de ilyesmiről természetesen szó sem lehet, ha deréktáji panaszaink vannak. Eleve nem szabad megerőltetnünk magunkat, ha gerincsérvben szenvedünk, így a biciklizést is kímélő üzemmódban kell végeznünk annak érdekében, hogy nehogy megártson.

Ha előre dőlve tekerünk, erőlködünk a nyeregben, komoly terhelés nehezedhet a deréktáji porckorongokra. Arról nem is beszélve, hogy ha izomzatunk nincs felkészítve a szokatlan erőkifejtésre, az ágyéki gerinc melletti izmok terhelése önmagában előidézheti vagy fokozhatja a deréktáji fájdalmakat.

A panaszok elkerülése érdekében ügyelni kell a kormány és a nyereg magasságának, a nyereg dőlésszögének illetve a nyereg és a kormány közötti távolság megfelelő beállítására. Ha nem tudjuk, mire figyeljünk, vagy hogyan fogjunk hozzá, nyugodtan kérjük szakember segítségét! Optimálisan beállított kerékpár használata mellett akár 70%-kal csökkenthetjük a deréktáji fájdalmak fokozódásának vagy megjelenésének kockázatát.

Összességében a kerékpározásról mint sportolási tevékenységről elmondható, hogy hasznos segítséget nyújthat testünk, izomzatunk, ízületeink karban tartásához és az egészségi állapotunk megőrzéséhez. Ugyanakkor fokozottan kell ügyelnünk a helyes testhelyzetre kerékpározás közben és arra, hogy ne erőltessük meg magunkat, ez a speciális mozgásforma ugyanis magában rejti a deréktáji sérülések veszélyét.