A gerincoszlop feladata

Korábbi bejegyzésünkben már felvázoltuk a gerincoszlop felépítésének főbb jellemzőit, bemutattuk a csigolyák jellemzőit, az ezeket összekötő porckorongokat és a gerincvelőt. Ezúttal térjünk rá a csigolyasor legfőbb anatómiai feladatainak ismertetésére, ami segíthet könnyebben megértenünk a gerinccel kapcsolatos betegségek, elváltozások okait is.

A gerincnek védenie kell a gerincvelőt, biztosítja a törzs hajlékonyságát, és rugalmassága révén képes felfogni a komolyabb vibrációt is, így védve az agyat a potenciálisan káros rázkódástól. A gerincoszlop feladatai közül az egyik legfontosabb a teher továbbítása a fejről és a törzsről a medencére. Ülő életmódunk során gyakran ez a funkció az, amely nem tud teljes mértékben megvalósulni, ezzel együtt pedig különféle kóros elváltozások alakulhatnak ki a csigolyasorban.

Hogy a gerincoszlop képes legyen ellátni feladatát, szüksége van a porckorongokra, illetve az ezek körül található szalagokra, amelyek a stabilitását adják. A gerinckörüli izomzat egyaránt hozzájárul ehhez, amelynek szintén feladata a teherviselésben való részvétel.

A csigolyasor, amellett, hogy a törzs tartóoszlopa, mozgékony és flexibilis is kell, hogy legyen, lehetővé téve fejünk és törzsünk mozgását. Ezt a mobilitást a csigolyákat összekötő feszes ízületsor teszi lehetővé. A szomszédos csigolyák egymáshoz képest nem sokat tudnak elmozdulni, viszont az összenőtt keresztcsonti csigolyák fölött található 24 különálló csigolya mozgástere együttesen már figyelemre méltó.

A háti szakasz a mellkassal képez egységet, ez a legmerevebb régiója a gerincoszlopnak. A hét nyaki (C) és az öt ágyéki (L) csigolyából álló nyaki, illetve ágyéki gerincszakasz a leginkább sérülékeny része a gerincnek. Ezek a legmozgékonyabb régiói a gerincoszlopnak, és a teherviselésben is rájuk hárul a legnagyobb szerep.

Ennek megfelelően a legtöbb sérülés, kóros elváltozás is ezeken a szakaszokon jelentkezik. Elsősorban ezeken a területeken alakulhat ki gerincsérv, csigolyaelcsúszás, illetve hasonló problémák, amelyek kezelésében kiváló szolgálatot tehet a Denevérpad.

A Denevérpadon a gerinc anatómiai felépítését, annak fokozott sérülékenységét szem előtt tartva végezhető a gerincnyújtás. A Denevérpad nemcsak a gerinc betegségeinek kezelésére, de az elváltozáshoz vezető folyamatok megelőzésére is alkalmas orvosi eszköz.