Az idegbecsípődés utalhat gerincproblémára?

Az idegek a központi idegrendszerből – amelyet az agy és a gerincvelő alkot – eredő leágazások. Ezek hivatottak szállítani az információt az agy és a test többi része között. Amikor egy ideg becsípődik, probléma alakul ki az információáramlásban, fals üzenet érkezik az agyba.

Ennek a leggyakoribb és legtipikusabb tünete a fájdalom. De nemcsak fájdalmat tapasztalhat a beteg, hiszen olyan, gyakran ijesztő tüneteket is produkálhat az idegbecsípődés, mint a végtag gyengesége, bénulás, zsibbadás vagy bizsergés.

A becsípődés általában úgy alakul ki, hogy a gerinccsatornából oldalra, két csigolya között kilépő ideget nyomja, becsípi valami. Ez lehet porckorongsérv, csontkinövés vagy egyéb ízületi elváltozás. A csontcsőrök és egyéb ízületi problémák megjelenése egyébként a gerincoszlop öregedésével egyre valószínűbbé válnak.

Ha a becsípődés az ágyéki gerincszakaszon alakul ki, akkor a páciens jellemzően fájdalmat érez valamely vagy mindkét lábában. (Ez az isiász.) A nyaki szakaszon történő becsípődés esetén karokba sugárzó fájdalom jelentkezhet. Emellett megjelenhetnek izomgörcsök és különböző érzészavarok, úgy, mint bizsergés, égő érzés, zsibbadás, hideg vagy meleg érzet.

Ha hirtelen, nagyon erősen jelentkező tünetekről, esetleg széklet vagy vizelettartási, indítási problémákról van szó, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Akkor is érdemes szakembert felkeresnünk, ha a panaszok több nap után sem enyhülnek.

Még ezelőtt, különösebb kockázat nélkül próbálhatunk ki néhány otthoni fogást, melyek segíthetnek az idegbecsípődés okozta panaszok enyhítésében. A hideg és meleg – jegelés és forró vizes palack használata 20-20 percenként felváltva, de nem közvetlenül a bőrön! – az ideggyököknek tesz jót. A masszázs akkor lehet hatékony, ha az izmok ellazításával sikerül feloldani az ideget a nyomás alól. A séta a deréktáji becsípődések esetén tehet jó szolgálatot.

Ezeknél jóval hatékonyabb lehet a Denevérpadon végzett szakszerű kezelés. A Denevérpadon fekvő páciens gerincoszlopa felszabadul a nyomás alól, megnyúlik, ez pedig lehetőséget teremt az idegek kiszabadulására is. Az idegekre helyeződő nyomás jelentősen enyhülhet vagy meg is szűnhet, ezzel pedig a fájdalom és az egyéb tünetek is eltűnhetnek vagy számottevően csökkenhetnek.