Egyszerű gyakorlat a rugalmas gerincért

Szeretnél rugalmas és egészséges gerincet? Az alábbi gyakorlat rendszeres végzésével Te is hosszú ideig megőrizheted a gerinced fiatalságát, a gerinc menti izmok erejét és rugalmasságát.
A gerinc fittségének megtartásában a gerinccsavarás lesz a segítségünkre. Természetes azt fontos megjegyezni, hogy akinek volt korábban vagy jelenleg is küzd valamilyen gerincproblémával, az mindenképpen konzultájon szakemberrel a gyakorlás megkezdése előtt.

Hogyan kell helyesen végezni a gerinccsavarást?

A gyakorlat helyes elvégzéséhez helyezkedj el ülő helyzetben úgy, hogy a bal sarkad behúzod egészen a jobb combtőig. A jobb lábat pedig emeld át a bal combodon úgy, hogy a lábfejed nagyjából a bal combod közepén helyezkedjen el. A jobb talp belesimul a talajba és mindkét ülőgumó a földön van.

A bal kezedet kulcsold át a jobb térdeden és a jobb kezeddel támaszkodj meg a hátad mögött, a keresztcsont vonalában, az ujjbegyeiden úgy, hogy a hüvelykujj forduljon feléd és a könyök lazán kifelé mutat.

Ha ez megvan, akkor fejtetővel kezdj el felfelé nyújtózni belégzésre úgy, hogy a mellkasod minél jobban megnyíljon, a gerinc megnyúlik, de közben ügyelj arra, hogy a gyakorlat közben a vállak ne emelkedjenek fel.

A következő kilégzésre kezdj el finoman, csigolyáról-csigolyára csavarodni lentről felfelé. Legutoljára forduljon a fej. Minden kilégzésre egy picit tovább csavarodhatsz, amennyire tudsz, és húzd a hónaljad felé a térded. De mindig figyelj oda arra, csak annyit vállalj amennyi még jólesik a testednek!

Belégzéssel lassan gyere vissza középre és cseréld meg a lábtartást. A jobb sarkat húzd be a bal combtőhöz és a bal lábat tedd keresztbe és ismételd meg a korábbi gyakorlatot a másik irányba is.

Szánj időt minden belégzésre és ne kapkodva végezd a gyakorlatokat és ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről sem. Ez a gyakorlat kiváló mindenkinek, aki szeretné megőrizni gerince rugalmasságát. Kellemesen és kíméletesen mozgatja át a hátizmokat. Különösen azoknak ajánljuk, akik ülőmunkát végeznek, mert a gerinccsavarások rendszeres végzésével kimozgathatják a letapadt gerinc menti izmokat.