Így óvd a gerinced utazás közben!

A nyári vakáció alatt, a legtöbb embernek eszébe sem jut, hogy ilyenkor is odafigyeljen a gerince egészségére és annak megóvására. Amikor utazol, nem ülsz egész nap az irodában, ami alapvetően jó dolog de, ha autóval vagy repülővel indulsz nyaralni, ugyanúgy hosszú időt töltesz ülő pozícióban. Ez terheli a porckorongjaidat, sőt ilyenkor még a lábadat se nagyon tudod mozgatni. Emellett a pakolás is kellemetlen pillanatokat szerezhet és egy rosszul felemelt csomag, akár az egész nyaralást tönkreteheti.

Mire kell odafigyelni ahhoz, hogy a gerinced is biztonságban legyen a vakáció alatt?

A felkészülést már otthon megkezdheted. Az első és legfontosabb dolog, hogy ne ragaszkodj mindenáron a legújabb divatőrülethez. Hiába trendi az oldaltáska, ha így cipeled majd az egy hétre való holmidat, biztos lehetsz benne, hogy kellemetlen hátfájás keseríti meg a nyaralásodat. Érdemes inkább olyan táskát választani, ami egyenletesen, mindkét oldalon terheli a vállaidat. A bőrönd sem rossz választás – és így a divatról sem kell lemondanod – de olyan darabot válassz, amelyiknek elég hosszúra kihízható a füle ahhoz, hogy ne kelljen legörnyedned hozzá. Ha tudsz, figyelj arra is, hogy gyakran válts „húzó kezet”. Ha emelni kell – autóba bepakolni vagy csak a reptéri futószalagról emeled le a táskádat – mindig ügyelj arra, hogy a lábadat is bekapcsold az emelésbe és a derekadat tartsd egyenesen.

A ruhák és cipők megválasztása is fontosabb a derekad és a gerinced számára, mint azt gondolnád! Programtól függően változik persze a tökéletes szett összeállítása, de általánosságban két dologra mindenképpen oda kell figyelni. A nem megfelelő cipőválasztás nagy bosszúságot okozhat a nyaraláson, a gerincre tett hatása pedig hosszútávon sem kecsegtet túl sok jóval. Ha a vakációra nem csak tengerparti heverészést terveztél érdemes kerülni a magastalpú és sarkú cipőket, valamint a túl puha, lapos, nagyon vékonytalpú lábbeliket. Ezek helyett válassz olyan kényelmes cipőket, melyek kényelmes talpvastagsággal és kialakítással rendelkeznek, és tartják a bokát is. A másik lényeges pont a ruhatár összeállítására vonatkozik. Meglepő, de ez is hatással lehet a derekad egészségére. Ha trópusi helyre utazol, akkor is készíts be a kézipoggyászodba egy kardigánt! A légkondicionáló hideg levegőjétől a meglévő fájdalmak felerősödhetnek, de akinek alapvetően nem fáj a dereka az is kellemetlen tüneteket tapasztalhat egy hosszabb repülőút után.

A hosszantartó ülés ilyenkor szinte elkerülhetetlen, ezért mindig készülj úgy, hogy a gerincednek a lehető legoptimálisabb pozíciót biztosíthasd. Ha autóval indulsz vakációzni, iktass be több megállót is. Szállj ki az autóból, nyújtózz meg és mozgasd át minden testrészedet. Utasként vigyél magaddal párnákat, melyekkel a megfelelő pozícióban tarthatod a hátad és a nyakad. A nyakpárna egyébként a repülőn is jó szolgálatot tehet, valamint ott is érdemes néha felállni az út során.

Az imént felsorolt „óvintézkedések” betartásához csupán egy kis odafigyelésre van szükség, de sokkal minőségibb és pihentetőbb vakációban lesz részed, ha beiktatod ezeket az apró változtatásokat.